Melyek a fő különbségek a kóser só és a tengeri só között?

2023. december 10.

tengeri só

Az asztali só mellett a kóser és a tengeri só a főzéshez, sütéshez és egyéb célokra használt két legnépszerűbb összetevő. De mi a különbség?

Bár sok a hasonlóság, van néhány különbség a kóser és a tengeri só között, amelyek formájukkal, méretükkel, eredetükkel és árukkal kapcsolatosak. Tudjon meg többet a kóser és a tengeri közötti hasonlóságokról és különbségekről, valamint az előnyeikről.

Mi a kóser só?

A kóser sónak nagy, durva szemcséi vannak, amelyek sólerakódásokból származnak. A kóser sót eredetileg arra használták, hogy a húsból kivonják a vért, és kóserré tegyék.

A kóser só nátrium-kloridból készül, és nem tartalmaz adalékanyagokat vagy jódot, mint az asztali só. Bár a jód hasznos lehet a pajzsmirigy egészsége szempontjából, fémes íze lehet. Egyesek emiatt idegenkednek az asztali sótól. Mivel nem jódozzák, a kóser só tiszta, és nem tartalmazza a jód keserű ízét.

A kóser sót általában durva vagy finom állagban árulják. Két fő márka van, amelyek kóser sót árulnak: Mortons és Diamond Crystal.

A kóser sót gyakran használják a főzés során. Nem helyettesíthető közvetlenül az asztali sóval, mert könnyebb. Azonban egy átszámítással meghatározhatja, hogy milyen mennyiségű kóser só helyettesítheti az asztali sót. Ha ez megtörtént, a kóser só használható az ételek készítése során vagy befejezésként. A főzésen kívül a kóser só a tisztításhoz vagy az élelmiszerek frissen tartásához is használható.

kóser só

Mi az a tengeri só?

A tengeri só finomabb szemcséjű, és az óceán elpárolgó vizéből származik. A pelyhek egyenetlenek, és kevésbé következetes az alakja, mérete és színe. Emiatt a tengeri só különböző méretekben vásárolható meg.

A kóser sóhoz hasonlóan a tengeri só sincs jódozva. A tengeri sót azonban csak korlátozottan dolgozzák fel, így ebben a sófajtában kis mennyiségű ásványi anyag is megtalálható. Például olyan ásványi anyagok, mint a kálium, megtalálhatók a tengeri sóban.

A tengeri sót általában a főzés és a sütés befejezéseként használják. Drágább, mint a kóser só, ezért bár a tengeri sót a kóser só alternatívájaként használhatja a receptekben, ezt általában az ára miatt kerülni szokták. A tengeri sót testradírokban és fürdőtermékekben is használják, mivel állítólag enyhíti a stresszt és ellazítja az izmokat.

Mi a különbség a tengeri só és a kóser só között?

A tengeri só és a kóser só között sok hasonlóság van. Mindkettő nátrium-kloridból áll, jód nélkül és korlátozott mennyiségű adalékanyaggal. A fő különbségek eredetükben, árukban és személyes preferenciáikban rejlenek.

A tengeri só az óceánvíz elpárolgásának eredménye, míg a kóser sót sólerakatokból bányásszák. A tengeri só többe kerül, mint a kóser só, ami miatt az emberek takarékosan használják. A tengeri só például több mint kétszer annyiba kerülhet, mint a kóser só. Emiatt a főzés során a tengeri sót inkább befejezésként vagy díszítésként használják, nem pedig a receptekben.

A kóser és a tengeri só átváltási arányai

A tengeri és a kóser só esetében is eltérő térfogatmennyiségre lehet szükség ahhoz, hogy ugyanazt a nátriummennyiséget kapjuk. A kóser és a tengeri só átváltási aránya körülbelül 1 teáskanál: ¾ teáskanál. Más szóval, ha tengeri sót használna a kóser só helyettesítésére, akkor csak ¾ teáskanál tengeri sót kellene használnia ahhoz, hogy ugyanazt a nátriummennyiséget kapja, mint 1 teáskanál kóser só.

Másrészt, ha a tengeri só helyett kóser sót használna, akkor minden ¾ teáskanál tengeri sóhoz 1 teáskanál kóser sót kellene használnia. A pelyhes tengeri só esetében ez az arány 1:1. Így attól függően, hogy milyen tengeri sót használ, kisebb mennyiségű tengeri sóból több nátriumot kap, mint kóser sóból.

A különböző emberek különböző típusú sót is kedvelhetnek. Az egyes fajták kissé eltérő méretűek és textúrájúak, ami arra készteti a fogyasztókat, hogy ízlés alapján az egyiket a másiknál előnyben részesítsék. A fogyasztók aszerint is előnyben részesíthetik a sót, hogy mire kell használniuk. A kóser só könnyebben ellenőrizhető, ha fontos, hogy a só egyenletesen oszoljon el egy ételben. Eközben a tengeri só könnyed és elegáns jelleget kölcsönöz a pékáruknak és más ételeknek.

Kóser vs. tengeri só: Melyik az egészségesebb?

Egyesek úgy vélik, hogy a tengeri só egészségesebb, mint a többi sófajta. Ez gyakran abból a meggyőződésből ered, hogy a tengeri só extra ásványi anyagai hozzájárulnak az egészségre gyakorolt előnyeihez. A tudósok szerint azonban nincs jelentős különbség a kóser só, a tengeri só és az asztali só egészségessége között. Mindhárom sófajtában hasonló mennyiségű nátrium van, így az, hogy milyen sót használsz, leginkább attól függ, hogy mire használod a sót, illetve a személyes preferenciáidtól.

A lényeg az, hogy az Ön által választott só csak Önön múlik. Nincs jelentős különbség a különböző sófajták egészségre gyakorolt hatásában. Általános szabályként próbáljon meg mértékkel sót fogyasztani.

Tartsa szem előtt ezeket a különbségeket is:

  • A kóser sónak nagyobbak a durva szemcséi, míg a tengeri só finom.
  • Sem a kóser, sem a tengeri só nem tartalmaz adalékanyagokat vagy jódot, de a tengeri só tartalmazhat kis mennyiségű ásványi anyagot.
  • A tengeri só általában drágább, mint a kóser só.
  • A tengeri sót gyakrabban használják főzés vagy sütés befejezéseként, míg a kóser sót gyakrabban használják a receptekben.
  • A sók között eltérő lehet a térfogatszázalékban kifejezett nátrium.
  • Ezért, ha az egyik sófajtát egy másikra cseréli, szükség esetén mindenképpen végezzen átváltást. Az egyes sófajták egészségességében nincsenek jelentős különbségek.

Ajánló