New York-i pastrami szendvics – így készítsd el otthon!

2025. március 12.

new york pastrami szendvics

A New York-i pastrami szendvics igazi klasszikus, amely az amerikai delik és street food világának egyik legismertebb fogása. Fűszeres, szaftos marhahús, ropogós kenyér és pikáns mustár – ez az a kombináció, amit egyszerűen nem lehet megunni. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ikonikus szendvicset, akkor jó helyen jársz! Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan csinálhatod meg a tökéletes pastrami szendvicset.

Mi az a pastrami?

A pastrami fűszeres, füstölt és pácolt marhahús, amelyet eredetileg a kelet-európai zsidó bevándorlók hoztak magukkal Amerikába. A hús általában marhaszegyből készül, amelyet sóval, fokhagymával, borssal és egyéb fűszerekkel pácolnak, majd füstölnek és gőzölnek, hogy szaftos és omlós legyen.

Hozzávalók a tökéletes pastrami szendvicshez

Ha otthon szeretnéd elkészíteni ezt a szendvicset, az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:

A pastramihoz:

  • 1 kg marhaszegy
  • 50 g kóser só
  • 2 ek durvára tört fekete bors
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 ek koriandermag (őrölt)
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk őrölt mustármag
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk hagymapor

A szendvicshez:

  • 4 szelet rozskenyér
  • 4 ek dijoni mustár
  • 4 szelet svájci sajt (opcionális)
  • 100 g savanyú káposzta (opcionális)
  • 50 g kovászos uborka (szeletelve)
pastrami szendvics

A pastrami elkészítése lépésről lépésre

A hús pácolása

A pastrami készítésének első lépése a pácolás. Keverd össze a fűszereket, majd alaposan dörzsöld be a marhaszegyet a keverékkel. Tedd a húst egy légmentesen zárható zacskóba, és hagyd a hűtőben pácolódni legalább 3-5 napig.

A hús füstölése

Miután a hús megfelelően bepácolódott, következhet a füstölés. Melegítsd elő a grillt vagy füstölőt 110°C-ra, majd helyezd be a húst. Füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a maghőmérséklete eléri a 70°C-ot.

A hús gőzölése

A füstölés után a pastramit egy gőzölő edénybe vagy sütőbe kell tenni, ahol 90°C-on további 2-3 órán át gőzölöd. Ettől lesz igazán szaftos és omlós.

A hús szeletelése

Amikor a pastrami elkészült, hagyd pihenni 20-30 percig, majd nagyon vékony szeletekre vágd fel egy éles késsel.

A szendvics összeállítása

  1. Pirítsd meg a rozskenyér szeleteket, hogy ropogósabbak legyenek.
  2. Kend meg mindkét szeletet dijoni mustárral.
  3. Halmozz rá bőségesen a vékonyra szeletelt pastramiból.
  4. Ízlés szerint adj hozzá savanyú káposztát, kovászos uborkát vagy akár svájci sajtot.
  5. Zárd össze a szendvicset, és élvezd az ízorgiát!

Tippek a tökéletes pastrami szendvicshez

  • Minél tovább pácolod a húst, annál intenzívebb lesz az íze. A legjobb eredmény érdekében érdemes legalább 5 napot várni.
  • A füstöléshez használt fa is számít! A legjobb ízt a cseresznye- vagy hikorifa adja.
  • Ha nincs füstölőd, sütőben is elkészítheted a pastramit. 110°C-on süsd 4-5 órán keresztül, majd párold le egy fedett edényben.

Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?

A pastrami szendvics nemcsak elképesztően finom, hanem igazi kulináris élmény is. A fűszeres, szaftos hús, a ropogós kenyér és a pikáns kiegészítők tökéletes harmóniát alkotnak. Bár az elkészítése időigényes, az eredmény minden ráfordított percet megér. Ha szereted a különleges ízeket és az autentikus street food élményt, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Ajánló