A New York-i pastrami szendvics igazi klasszikus, amely az amerikai delik és street food világának egyik legismertebb fogása. Fűszeres, szaftos marhahús, ropogós kenyér és pikáns mustár – ez az a kombináció, amit egyszerűen nem lehet megunni. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ikonikus szendvicset, akkor jó helyen jársz! Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan csinálhatod meg a tökéletes pastrami szendvicset.
Mi az a pastrami?
A pastrami fűszeres, füstölt és pácolt marhahús, amelyet eredetileg a kelet-európai zsidó bevándorlók hoztak magukkal Amerikába. A hús általában marhaszegyből készül, amelyet sóval, fokhagymával, borssal és egyéb fűszerekkel pácolnak, majd füstölnek és gőzölnek, hogy szaftos és omlós legyen.
Hozzávalók a tökéletes pastrami szendvicshez
Ha otthon szeretnéd elkészíteni ezt a szendvicset, az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:
A pastramihoz:
- 1 kg marhaszegy
- 50 g kóser só
- 2 ek durvára tört fekete bors
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek koriandermag (őrölt)
- 1 ek füstölt paprika
- 1 ek barna cukor
- 1 tk őrölt mustármag
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk hagymapor
A szendvicshez:
- 4 szelet rozskenyér
- 4 ek dijoni mustár
- 4 szelet svájci sajt (opcionális)
- 100 g savanyú káposzta (opcionális)
- 50 g kovászos uborka (szeletelve)

A pastrami elkészítése lépésről lépésre
A hús pácolása
A pastrami készítésének első lépése a pácolás. Keverd össze a fűszereket, majd alaposan dörzsöld be a marhaszegyet a keverékkel. Tedd a húst egy légmentesen zárható zacskóba, és hagyd a hűtőben pácolódni legalább 3-5 napig.
A hús füstölése
Miután a hús megfelelően bepácolódott, következhet a füstölés. Melegítsd elő a grillt vagy füstölőt 110°C-ra, majd helyezd be a húst. Füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a maghőmérséklete eléri a 70°C-ot.
A hús gőzölése
A füstölés után a pastramit egy gőzölő edénybe vagy sütőbe kell tenni, ahol 90°C-on további 2-3 órán át gőzölöd. Ettől lesz igazán szaftos és omlós.
A hús szeletelése
Amikor a pastrami elkészült, hagyd pihenni 20-30 percig, majd nagyon vékony szeletekre vágd fel egy éles késsel.
A szendvics összeállítása
- Pirítsd meg a rozskenyér szeleteket, hogy ropogósabbak legyenek.
- Kend meg mindkét szeletet dijoni mustárral.
- Halmozz rá bőségesen a vékonyra szeletelt pastramiból.
- Ízlés szerint adj hozzá savanyú káposztát, kovászos uborkát vagy akár svájci sajtot.
- Zárd össze a szendvicset, és élvezd az ízorgiát!
Tippek a tökéletes pastrami szendvicshez
- Minél tovább pácolod a húst, annál intenzívebb lesz az íze. A legjobb eredmény érdekében érdemes legalább 5 napot várni.
- A füstöléshez használt fa is számít! A legjobb ízt a cseresznye- vagy hikorifa adja.
- Ha nincs füstölőd, sütőben is elkészítheted a pastramit. 110°C-on süsd 4-5 órán keresztül, majd párold le egy fedett edényben.
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
A pastrami szendvics nemcsak elképesztően finom, hanem igazi kulináris élmény is. A fűszeres, szaftos hús, a ropogós kenyér és a pikáns kiegészítők tökéletes harmóniát alkotnak. Bár az elkészítése időigényes, az eredmény minden ráfordított percet megér. Ha szereted a különleges ízeket és az autentikus street food élményt, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!