Ahogy beköszönt az ősz, egyre rövidebbek a napok, hűvösebbek a reggelek és estéken már jól esik valami melengető fogás. Az évszak egyik legnagyobb ajándéka, hogy a piacokon színes kavalkádban sorakoznak a szezonális zöldségek és gyümölcsök – tök, sütőtök, szőlő, alma, körte, gesztenye. Ezek nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal is, így támogatják a szervezetünket a hidegebb hónapokban.
Sütőtök – az ősz szupersztárja
Az őszi gasztronómia igazi főszereplője a sütőtök. Levesként krémes és bársonyos, sütve édes és karamellizált, desszertekben pedig igazi különlegesség. Ráadásul A- és C-vitaminban gazdag, így erősíti az immunrendszert.
Almás finomságok – klasszikus, ami sosem megy ki a divatból
Az alma talán a legegyszerűbb, mégis legsokoldalúbb gyümölcs. Fahéjjal megszórva, süteményben vagy forró kompótként mindenki kedvence. Az almás pite illata képes az egész lakást megtölteni otthonossággal.
Gesztenye – az őszi vásárok hangulatával
A sült gesztenye nem csak finom, hanem igazi nosztalgiaélmény is. Egy bögre forralt bor vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás, de püréként vagy töltelékben is megállja a helyét.
Laktató, meleg levesek
A hűvös estéken nincs is jobb egy nagy tányér gőzölgő levesnél. A húsleves vagy a lencsekrémleves nemcsak átmelegít, de tápláló is, tele rosttal és ásványi anyagokkal.
Őszi hangulat a tányéron
Az ősz arról szól, hogy kicsit lelassulunk, otthonosabb ételeket választunk, és élvezzük a szezon ízeit. Egy tál sütőtökkrémleves, egy szelet friss almás süti vagy néhány szem sült gesztenye nemcsak a gyomrot, de a lelket is melengeti.