Hogyan készíts tökéletes pulled porkot?

2025. március 10.

pulled pork recept

A pulled pork, vagyis a tépett malac, az amerikai BBQ egyik legnépszerűbb fogása. Lassú sütéssel, fűszeres pácokkal és rengeteg türelemmel készül, de a végeredmény minden várakozást megér. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni ezt a szaftos, omlós húst, akkor kövesd az alábbi részletes útmutatót!

A pulled pork alapjai

A pulled pork alapvetően sertéshúsból készül, mégpedig a sertéslapocka a leggyakoribb választás. Ennek a húsrésznek magas a zsírtartalma és rostos szerkezete, ami tökéletes az alacsony hőmérsékleten történő hosszú sütéshez. Ha nem akarsz annyira zsíros húst, akkor lehet sertéscombot is választani, de ott a végeredmény sokkal szárazabb, szálkásabb lesz.

A hús kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy legyen rajta kellő mennyiségű zsír, mert ez segít a szaftosság megőrzésében. Általában 2-4 kg közötti darabot érdemes választani, attól függően, hogy hány főre készíted.

Milyen fűszerek kellenek hozzá?

A pulled pork fűszerezése kulcsfontosságú, hiszen a hosszú sütési idő alatt a fűszerek mélyen beivódnak a húsba. A leggyakrabban használt fűszerek a következők:

  • Só és bors – az alapízesítéshez elengedhetetlen
  • Barna cukor – karamellizálja a külső réteget, édes-sós egyensúlyt ad
  • Fokhagymapor és hagymapor – extra ízt adnak a húsnak
  • Füstölt paprika – a BBQ jellegzetes füstös aromájához hozzájárul
  • Cayenne-bors vagy chili – ha egy kis csípősséget is szeretnél
  • Mustárpor vagy dijoni mustár – segíti a fűszerek tapadását és plusz ízt ad

A fűszereket alaposan dörzsöld bele a húsba, majd hagyd pihenni legalább pár órát, de a legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben állni hagyod.

Sütési módszerek

A pulled porkot többféleképpen is elkészítheted, attól függően, hogy milyen eszközeid vannak.

Sütőben készítés

Ha nincs BBQ smokered vagy grilleződ, akkor sütőben is elkészítheted.

  1. Előmelegítés – Melegítsd elő a sütőt 110-120°C-ra.
  2. Hús előkészítése – A bepácolt húst tedd egy tepsire, és fedd le alufóliával vagy sütőpapírral.
  3. Lassú sütés – Süsd 6-8 órán át, amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 90-95°C-ot.
  4. Pihentetés – Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni legalább 30 percig.
  5. Tépés – Egy villa vagy húshúzó eszköz segítségével tépkedd szálakra a húst.

BBQ smokerben készítés

Ha van faszenes vagy pellettüzelésű smokered, akkor autentikus BBQ pulled porkot is készíthetsz.

  1. Alacsony hőmérsékleten füstölés – 110-120°C-on füstöld a húst 4-5 órán át.
  2. Fóliázás és további sütés – Ha a hús eléri a 70°C-os belső hőmérsékletet, csomagold be alufóliába és süsd tovább, amíg el nem éri a 90-95°C-ot.
  3. Pihentetés és tépkedés – Miután kivetted a smokerből, hagyd pihenni, majd tépkedd szét.

A füstöléshez érdemes alma- vagy cseresznyefa füstölőfát használni, mert ezek finom, enyhén édeskés füstízt adnak a húsnak.

Slow cookerben vagy instant potban készítés

Ha nincs sütőd vagy BBQ eszközöd, lassú főzőben is elkészítheted.

  1. Helyezd a bepácolt húst a slow cookerbe
  2. Adj hozzá egy kevés folyadékot – például almalét, húslevest vagy BBQ szószt.
  3. Főzés alacsony hőmérsékleten – 8-10 órán át hagyd főni, míg a hús omlós nem lesz.
  4. Tépés – Miután elkészült, villával szálasra tépkedheted.

Hogyan tálald a pulled porkot?

A tépett malac rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íme néhány klasszikus tálalási mód:

  • Pulled pork szendvics – Friss hamburgerbuciban, coleslaw salátával és BBQ szósszal tálalva.
  • Pulled pork taco – Tortillába töltve, friss zöldségekkel és jalapenóval.
  • Pulled pork pizza – Pizzaalapon BBQ szósszal és sajttal megsütve.
  • Pulled pork tál – Köretként sült burgonyával, grillezett zöldségekkel vagy rizzsel.

Tippek a tökéletes pulled porkhoz

  • Ne kapkodd el! – A pulled pork titka az alacsony hőmérséklet és a hosszú sütési idő.
  • Használj maghőmérőt! – Így biztos lehetsz benne, hogy a hús elérte a kívánt puhaságot.
  • Ne hagyd ki a pihentetést! – A sütés után a húsnak szüksége van 30-60 perc pihenésre, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
  • Adj hozzá BBQ szószt! – A tépett húst keverd össze egy kis BBQ szósszal, hogy még ízletesebb legyen.

A pulled pork elkészítése időigényes, de ha egyszer megkóstolod, garantáltan megéri a fáradozást. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsold el a családodat és barátaidat egy tökéletes BBQ fogással!

Ajánló