A pulled pork, vagyis a tépett malac, az amerikai BBQ egyik legnépszerűbb fogása. Lassú sütéssel, fűszeres pácokkal és rengeteg türelemmel készül, de a végeredmény minden várakozást megér. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni ezt a szaftos, omlós húst, akkor kövesd az alábbi részletes útmutatót!
A pulled pork alapjai
A pulled pork alapvetően sertéshúsból készül, mégpedig a sertéslapocka a leggyakoribb választás. Ennek a húsrésznek magas a zsírtartalma és rostos szerkezete, ami tökéletes az alacsony hőmérsékleten történő hosszú sütéshez. Ha nem akarsz annyira zsíros húst, akkor lehet sertéscombot is választani, de ott a végeredmény sokkal szárazabb, szálkásabb lesz.
A hús kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy legyen rajta kellő mennyiségű zsír, mert ez segít a szaftosság megőrzésében. Általában 2-4 kg közötti darabot érdemes választani, attól függően, hogy hány főre készíted.
Milyen fűszerek kellenek hozzá?
A pulled pork fűszerezése kulcsfontosságú, hiszen a hosszú sütési idő alatt a fűszerek mélyen beivódnak a húsba. A leggyakrabban használt fűszerek a következők:
- Só és bors – az alapízesítéshez elengedhetetlen
- Barna cukor – karamellizálja a külső réteget, édes-sós egyensúlyt ad
- Fokhagymapor és hagymapor – extra ízt adnak a húsnak
- Füstölt paprika – a BBQ jellegzetes füstös aromájához hozzájárul
- Cayenne-bors vagy chili – ha egy kis csípősséget is szeretnél
- Mustárpor vagy dijoni mustár – segíti a fűszerek tapadását és plusz ízt ad
A fűszereket alaposan dörzsöld bele a húsba, majd hagyd pihenni legalább pár órát, de a legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben állni hagyod.
Sütési módszerek
A pulled porkot többféleképpen is elkészítheted, attól függően, hogy milyen eszközeid vannak.
Sütőben készítés
Ha nincs BBQ smokered vagy grilleződ, akkor sütőben is elkészítheted.
- Előmelegítés – Melegítsd elő a sütőt 110-120°C-ra.
- Hús előkészítése – A bepácolt húst tedd egy tepsire, és fedd le alufóliával vagy sütőpapírral.
- Lassú sütés – Süsd 6-8 órán át, amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 90-95°C-ot.
- Pihentetés – Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni legalább 30 percig.
- Tépés – Egy villa vagy húshúzó eszköz segítségével tépkedd szálakra a húst.
BBQ smokerben készítés
Ha van faszenes vagy pellettüzelésű smokered, akkor autentikus BBQ pulled porkot is készíthetsz.
- Alacsony hőmérsékleten füstölés – 110-120°C-on füstöld a húst 4-5 órán át.
- Fóliázás és további sütés – Ha a hús eléri a 70°C-os belső hőmérsékletet, csomagold be alufóliába és süsd tovább, amíg el nem éri a 90-95°C-ot.
- Pihentetés és tépkedés – Miután kivetted a smokerből, hagyd pihenni, majd tépkedd szét.
A füstöléshez érdemes alma- vagy cseresznyefa füstölőfát használni, mert ezek finom, enyhén édeskés füstízt adnak a húsnak.
Slow cookerben vagy instant potban készítés
Ha nincs sütőd vagy BBQ eszközöd, lassú főzőben is elkészítheted.
- Helyezd a bepácolt húst a slow cookerbe
- Adj hozzá egy kevés folyadékot – például almalét, húslevest vagy BBQ szószt.
- Főzés alacsony hőmérsékleten – 8-10 órán át hagyd főni, míg a hús omlós nem lesz.
- Tépés – Miután elkészült, villával szálasra tépkedheted.
Hogyan tálald a pulled porkot?
A tépett malac rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íme néhány klasszikus tálalási mód:
- Pulled pork szendvics – Friss hamburgerbuciban, coleslaw salátával és BBQ szósszal tálalva.
- Pulled pork taco – Tortillába töltve, friss zöldségekkel és jalapenóval.
- Pulled pork pizza – Pizzaalapon BBQ szósszal és sajttal megsütve.
- Pulled pork tál – Köretként sült burgonyával, grillezett zöldségekkel vagy rizzsel.
Tippek a tökéletes pulled porkhoz
- Ne kapkodd el! – A pulled pork titka az alacsony hőmérséklet és a hosszú sütési idő.
- Használj maghőmérőt! – Így biztos lehetsz benne, hogy a hús elérte a kívánt puhaságot.
- Ne hagyd ki a pihentetést! – A sütés után a húsnak szüksége van 30-60 perc pihenésre, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
- Adj hozzá BBQ szószt! – A tépett húst keverd össze egy kis BBQ szósszal, hogy még ízletesebb legyen.
A pulled pork elkészítése időigényes, de ha egyszer megkóstolod, garantáltan megéri a fáradozást. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsold el a családodat és barátaidat egy tökéletes BBQ fogással!