Hogyan főzz kávét otthon? A legjobb otthoni kávé nyomában

2023. december 11.

legjobb otthoni kávéfőző

Mi a legjobb módja az otthoni kávéfőzésnek?

Sokunk számára a reggeli kávéval indul a nap. Mivel mostanában nagyon sokan dolgoznak otthonról, már nem tudunk elmenni a helyi kávézó mellett, vagy megosztani a munkahelyünkön a kávét a kollégákkal. Itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a dolgokat.

A legjobb módja az otthoni kávékészítésnek

Az otthoni kávékészítés legjobb módja végső soron attól függ, hogyan szereted a kávét. Az Ön által választott módszer más-más ízélményt fog eredményezni.
5 fő kávéfőzési módszer létezik

Íme az előnyök egy pillantásra:

 • Cafetiere – gyors és egyszerű, és mentes a szűrőktől. Készítsen ízletes kávét magának vagy háztartásának minimális erőfeszítéssel.
 • Chemex – ez a módszer átveszi a kávé finom ízét, és sima főzetet készít, amelyet háztartása együtt élvezhet.
 • V60 – az eredmény a Chemexhez hasonlóan a kávé markáns ízét veszi fel. Ez a módszer egyszerre egy vagy két kávé elkészítésére alkalmas.
 • Aeropress – ez a módszer erősebb, testesebb kávét készít egy személy számára.
 • Moka pot / kotyogós – a főzőlapon főzve sűrű, iszapos kávét készít, amelyet erősen vagy forró vízzel felöntve lehet tálalni.

Eszközök és készülékek

Mielőtt belemerülnénk a módszerekbe, szeretnénk megosztani egy kis bölcsességet a felszereléssel kapcsolatban, amelyre szükséged lehet a finom otthoni kávék főzéséhez. Bár a megfelelő eszközök megléte nem elengedhetetlen, a késztermékhez mindenképpen hozzájárul.

Amit érdemes megfontolni:

 • Daráló
 • Mérleg
 • Vízforraló (Chemexhez és V60-hoz)
 • Szűrőpapírok (Chemexhez, V60-hoz és Aeropresshez)
legjobb otthoni kávé

Daráló

Ha bármilyen otthoni kávéfőző berendezésbe fektet, a legjobb, ha egy jó őrlőre költ. A kávé a legjobb ízű közvetlenül őrlés után, így a legjobb ízek érdekében a frissen őrölt egész babok segítségével tökéletesítheti otthoni kávéját.

Ha komolyan gondolja a jó kávét, és van rá pénze, akkor a Baratza Encore kávédarálót ajánljuk. Az őrlést kis lépésekben állíthatod be a főzési módodnak megfelelően, és fantasztikus konzisztenciát biztosít.

Ha valamivel olcsóbbat szeretne, akkor nézzen szét egy kézi daráló között. A Hario nagyszerű választékot kínál különböző árakon, és a Hario Skerton a kávés közösség egyik kedvence.

Mérleg

A kávébabok mérlegelése a konzisztenciáról és az ízről szól. A kávébabok különböző sűrűségűek. A kávészemek mérlegelése lehetővé teszi, hogy a száraz kávé és a víz arányában mindig ugyanazt a mennyiséget használja, és így minden alkalommal ugyanolyan nagyszerű főzetet kapjon.

Az otthoni kávékészítéshez az Acaia Pearls mérlegek a mi kedvenc mérlegünk. Ezek a mérlegek beépített időzítővel rendelkeznek, 0,1 gramm pontossággal mérnek, és egy alkalmazással rendelkeznek, amely tárolja a főzési adatokat. Ez azonban egy prémium termék, és ezt használják a baristáink. Nagyszerű alternatívák közé tartozik a Rhino digitális padmérleg és a Hario V60 mérleg.

Vízforraló

A hagyományos vízforralók jól működnek, de ha nagyobb kontrollt szeretnél az egyenletes extrakció érdekében (azáltal, hogy egyenletesen lefeded a kávézaccot), akkor egy öntőforralót ajánlunk. A Hario egy jó ár-érték arányú lehetőség, és egy kicsit több pénzt költve beruházhatsz egy Stagg Pour Over Kettle vízforralóba, aminek van beépített hőmérője is.

Szűrőpapír

Minden kávéfőzési módhoz van megfelelő szűrőpapír, legyen az V60, Chemex vagy Aeropress. Győződjön meg róla, hogy a megfelelőt szerzi be, és nézze meg, mit ajánl a gyártó.

Mennyi kávét használjak egy adag vízhez?

A kávéfőzésnél jó szabály, hogy tartsuk magunkat a 60 gramm kávé/liter víz arányhoz. Egyes kávék jobban működnek, ha a vízhez valamivel nagyobb mennyiségű kávét adunk, de az 1 literre jutó 60 gramm egy nagyszerű kiindulópont, és az ember innen kísérletezhet.

A következő példáknál a főzési recepteknél mindegyiket 18 gramm kávé és 300 ml víz alapján fogjuk elkészíteni, hogy egy csésze kávét készíthessünk egy személyre.

Ha egynél többet készítesz, akkor csak növeld a méretarányt, pl. 30 g kávé és 500 ml víz. Ha pedig erősebb főzetet szeretne, próbáljon meg hozzáadni további 5g őrölt kávét.

Minden változtatás hatással lesz a kávé ízére, néha jobbra, néha rosszabbra. Kísérletezzen addig, amíg meg nem találja a megfelelő egyensúlyt.

TIPP: Hasznos megjegyezni, hogy minden recept esetében a legjobb vízhőmérséklet a kávéhoz 88° és 92° között van, vagy éppen forráspont alatt.

Kávéfőző

Kezdjük a klasszikus kávéfőzővel. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy kávét készítsünk magunknak vagy egy csoportnak, és nincs szükség szűrőkre. Kövesse az alábbi lépéseket, és nem fog hibázni:

 1. Forralja fel a vízet a vízforralóban, és hagyja kissé kihűlni.
 2. Adjon 18 g durvára őrölt kávét a kávéfőzőbe.
 3. Adjon hozzá 300 ml-t a kissé lehűlt forralt vízből.
 4. Keverje meg alaposan a kávét, és tegye rá a fedelet, hogy melegen tartsa a kávét.
 5. Várjon 3 és fél percet, hogy a kávé elkészüljön.
 6. Ez idő elteltével nyomja lefelé a kávéfőző szűrőjét, amíg el nem éri a kávészemeket.
 7. Tálalja és élvezze!

Chemex és V60

Ezeket együtt fogjuk tárgyalni, mivel nagyon hasonló eljárásokról van szó. De különbség van abban, hogy az egyes főzési módszereknél hogyan őröljük a kávét. A V60 finomabb őrlést igényel, mint a Chemex, a mindegyikhez használt kávészűrők vastagsága miatt.

 1. Forralja fel a vízforralót, és hagyja, hogy a víz kissé lehűljön.
 2. Tegye a szűrőpapírt a V60/Chemexbe, és öntsön egy kis vizet az egész papírra. Ez átnedvesíti és eltávolítja a „papírízű” ízt. Ezt a vizet ezután dobja ki.
 3. Őrölje meg a kávéját, és adja hozzá a szűrőpapírhoz. A V60-as őrlésnek elég finomnak kell lennie, míg a Chemex őrlés durvább, mint a cafetériában. A V60-as kávéhoz 18 g, a Chemexhez pedig legalább 30 g kávét ajánlunk 500 ml kávéhoz.
 4. Indításhoz adjon hozzá a száraz kávé mennyiségének kétszeresét mérő vizet. Tehát, ha 18g száraz kávé van a V60-asban, akkor adjon hozzá 36g vizet, és várjon 30 másodpercet. Ezt hívják bloomnak. Ez lehetővé teszi, hogy a kávészemcsék felszívják a vizet és kinyíljanak, így a maximális íz kivonható.
 5. 30 másodperc elteltével folytassa a víz hozzáadását, lassan, körkörös mozdulatokkal öntse, amíg el nem éri a kívánt vízmennyiséget.
 6. Hagyja, hogy az összes kávé kivonuljon a szűrőn keresztül. Ez a folyamat egy hagyományos V60-as kávéfőzőnél körülbelül 3 percig, egy Chemex esetében pedig 3,5 és 6 perc között kell, hogy tartson, attól függően, hogy mennyi kávét készít.
 7. Igya meg és élvezze!

Aeropress

Az Aeropress erősebb kávét készít egy személyre, kicsit több testtel, mint a V60-as. Vicces tény: az Aeropress-t ugyanaz a cég találta fel, amelyik a „repülő korongot” is megalkotta, amely a leghosszabb frizbi dobás világrekordját tartja.

 1. Forralja fel a vízforralót, és hagyja, hogy a víz kissé kihűljön.
 2. Tegye a kör alakú Aeropress szűrőt a levehető műanyag kupakba, öntsön át rajta egy kis vizet, hogy a szűrő nedves legyen.
 3. Szerelje össze az Aeropress-t, és a számokkal felfelé fordítva helyezze a mérlegre. Adja hozzá a 18 g őrölt kávét. Az őrlés hasonló a V60-as őrléséhez, valamivel finomabb, mint a só.
 4. Adja hozzá a száraz kávéhoz szükséges vízmennyiség kétszeresét, és várjon 30 másodpercet, hogy a kávé kiforrjon.
 5. Adja hozzá a maradék vizet 300 ml-ig. Várjon 1 percet, majd keverje meg alaposan a kávét. 6. Helyezze vissza a kupakot, és fordítsa vissza az egész Aeropress-t a megfelelő irányba.
 6. Helyezze az Aeropress-t egy csésze vagy kiöntő kancsó fölé, és lassan gyakoroljon nyomást lefelé. Itt némi ellenállásnak kell lennie; ha túl könnyen nyomódik lefelé, akkor az őrleménye túl durva. Ha nehezen, akkor túl finom.
 7. Ha az összes kávé kivonásra került, dőljön hátra és élvezze.

Moka Pot / kotyogós

moka pot - kotyogós

Az utolsó módszerhez a régi iskolát választjuk a Moka Pot segítségével. Ez a módszer sűrű, erős kávét készít, a víz a kávéőrleményen keresztül nyomódik felfelé, miközben forr, és közben extrahálódik.

 1. Nem kell felforralni a vízforralót. Csak töltse meg a Moka Pot alját vízzel a szelepig.
 2. Tegye a kávét a szűrőkosárba, és egyenlítse ki, tegye a szűrőt a Moka Pot aljára, majd csavarja vissza a kanna tetejét. A kávét szűrőpapír nélkül is elkészítheti a Moka Potban; a papír eltávolít némi üledéket.
 3. Adja hozzá a hőt! A Moka Pot közvetlenül a gáz- vagy elektromos főzőlapra helyezhető. Várja meg, amíg a víz felforr, majd csökkentse kissé a hőfokot, hogy állandó párolgást érjen el. Ezáltal a víz a kávén keresztül felemelkedik a kifolyócsőbe, és a kávé a Moka Pot felső részébe ömlik.
 4. Amint a kanna sisteregni kezd, a kávé készen van, és azonnal tálalni kell! Ha kell, ezt is vizezd le – erős!

Ajánló